Elektronická evidence tržeb na letních festivalech


Většiny stánkařů na letních festivalech se EET dotkne až v sezóně 2018, pouze v některých případech jim vzniká povinnost evidovat tržby už od letošního roku. Následující příklady popisují nejčastější situace evidování tržeb na festivalech. Informace jsou zobecněny. Zdroj.

Restaurace
Na festivalech se v malé míře objevují stánky, které připomínají restauraci. To jsou například „party“ nebo „VIP“ stany s obsluhou a posezením. Protože se jedná o stravovací službu*, týká se jich EET už v letošním roce.
Rychlé občerstvení
Tradiční stánky s občerstvením, kde je jídlo prodáváno např. na táccích a nápoje do kelímků* a zákazník si je odnese s sebou nebo si ho dá tzv. „na stojáka“ nebo ve společném zázemí zajištěném organizátorem akce, kde není obsluha, evidují až od 1. března 2018.
Prodej merchandisingu
Pokud kapela prodává propagační předměty, např. CD, nebo trička, která si nechala vyrobit třetí stranou (nakoupila je), pak už letos eviduje.
Prodej balených potravin
Pokud ve stánku dochází pouze k přeprodávání balených potravin či dalšího zboží (např. vody v láhvi, žvýkačky, sušenky, cigarety apod.), které bylo dříve nakoupeno, musí evidovat už v letošním roce.
Prodej balených potravin jako minoritní činnost
Většina stánků nabízí kromě jídla s sebou (např. grilovaných klobás) také balené potraviny a nápoje s sebou (např. plechovkové pivo). Pokud tržby za balené potraviny nepřesáhly za předchozí rok 175 tisíc korun a tvořily v rámci dané provozovny méně než polovinu tržeb obchodníka (tzv. minoritní činnost), pak lze evidovat tyto produkty až od 1. března 2018, společně s tržbami za grilované klobásy.
Vstupné
Od 1. března 2018 se začnou evidovat tržby z prodeje vstupenek, jsou-li hrazeny např. v hotovosti nebo platební kartou.


*Stravovací služba = provozovatel má vlastní zázemí (např. stoly, židle, jídlo se servíruje na talíře, je zajištěna obsluha). To, zda budou v konkrétním případě naplněna kritéria stravovací služby, je nutné posuzovat vždy pro konkrétní provoz. Více informací na: http://www.etrzby.cz/cs/Stravovani.
*Pokud je nápoj podáván do zálohovaného kelímku, který prodejce na stánku neumývá, ale vymění za čistý, platí pro něj stejná pravidla jako u jednorázového kelímku. Tedy pokud jde o nápoj „s sebou“, eviduje se až v příštím roce.

Chcete vědět více?

  • IČ: 05048788
  • DIČ: CZ05048788
  • jsme plátci DPH
Společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně oddíl C, vložka 93291
arrow up